Србија се у погледу динамике раста међународних прихода од туризма и долазака страних туриста у првом кварталу ове године у односу на период пре пандемије налази у самом врху у Европи.

Ови резултати представљени су на 68. састанку Комисије за Европу Светске туристичке организације (UNWTO) који се одржава у Софији, а састанку је испред Републике Србије, као сталне чланице, присуствовао министар туризма и омладине Хусеин Мемић.

Наиме, Србија се у првом кварталу ове године налази на другом месту у Европи по расту међународних прихода од туризма, а на трећем месту у погледу динамике раста долазака страних туриста у односу на први квартал 2019. године.

Генерални секретар Светске туристичке организације Зураб Пололикашвили је током састанка изразио очекивање да ће се европски туризам до краја године вратити на препандемијски ниво и да ово време треба искористити за трансформацију сектора у правцу јачања људских ресурса и нових инвестиција.

На састанку, на коме су учествовали представници 40 земаља, дискутовано је о тренутном стању у туризму, са посебним фокусом на даљи развој образовања, људског капитала, инвестиција и одрживости.